به گزارش راهبرد معاصر طی هفته های گذشته کشور درگیر موج پجم کرونا و شیوع دلتا کرونا بود اما گویا باید نگران ورود ویروسی فراتر از دلتا کرونا به کشور بود. امروز توکلی معاون درمان ستاد ملی کرونا اعلام کرده است که ویروس کرونا لامبدا در آستانه ورود به کشور است. این نوع واریانت برای اولین بار در پرو مشاهده شد و بالا ترین مرگ و میرهای کرونا به آن تعلق دارد. حالا به تازگی توکلی گفته نگران شیوع سویه جدید ویروس لامبدا هستیم که از اروپا گزارش شده است. با این حساب به نظر می رسد با در شرایطی که کشور در پیک موج پنجم کرونا به سر می برد با عدم کنترل مرزها لامبدا کرونا به راحتی وارد کشور خواهد شد. به گفته معاون درمان ستاد ملی کرونا این ویروس مرگ و میر زیادی بین ۱۰ تا ۲۰ ساله ها ایجاد خواهد کرد.
نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقابله با کرونا استان تهران در وضعیت کرونا در کشور اظهار کرد: کماکان وضعیت بیماری در داخل کشور بحرانی است و وضعیت خوبی نداریم.او افزود: بیماران مبتلا به کرونا به سه دسته تقسیم میشوند بیمارانی که با تجویز دارو مرخص میشوند و برای ادامه درمان به منزل ارجاع داده میشوند و در صورت بروز مشکل به بیمارستان مجدداً مراجعه میکنند، دستهای دیگر بیمارانی که به دلیل درگیری ریوی نیاز به مراقبت و بستری دارند، اما به دلیل اینکه وضعیتشان زیاد بد نیست در کلینیکهای درمانی موقت، تحت درمان قرار میگیرن.توکلی ادامه داد: با این روند روزانه ۶ هزار و ۵۰۷ هزار بیمار نیازمند به بستری ویزیت شوند و طی ۵ تا ۷ روز تحت مراقبت قرار میگیرند.معاون درمان ستاد مقابله با کرونا استان تهران گفت: در مرحله آخر بیمارانی هستند که عملاً وضعیتشان به گونهای است که باید بستری شوند که طبق آمارها در تهران، روزانه دو هزار بیمار جدید بستری در بیمارستانها داریم.توکلی در خصوص مطالب گفته شده در مورد داروهای تزریقی تصریح کرد: داروهای ضد ویروسی به صورت خوراکی و تزریقی برای درمان این بیماری امتحان شده است. ۲ دارو از قبیل داروی سابیرا تراپی به صورت خوراکی و داروی رمدسیویر به عنوان داروی تزریقی به شدت مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.او افزود: بعد از بررسیها و مطالعات بالینی در شرایطی که رخداد، عملاً به این نتیجه رسیدیم که داروی فاویپیراویر داروی موثری نبوده و دارای عوارضی از قبیل نارسایی کبد بوده است. در مقابل داروی رمدسیویر تاثیر نسبی دارد و در یک بازه زمانی طلایی یعنی زمانی که بیمار در فاز اول بیماری به سر میبرد باید تجویز شود.توکلی بیان کرد: زمانی که بیمار وارد فاز ویروسی می شود، تکثیر ویروس در این مدت به شدت افزایش مییابد، دستگاه گوارش و ریه به شدت درگیر میشود و در نهایت با ورود به مرحله التهابی، منجر به مرگ بیمار میشود. در چنین مرحله و شرایطی این داروها تاثیر چندانی نخواهد داشت و تجویز فراگیر و غیر علمی آنها سبب می شود تا علاوه بر عوارض، بار مالی زیادی را برای بیمار به همراه داشته باشد.معاون درمان ستاد مقابله با کرونا استان تهران تصریح کرد: مهمترین نگرانی ما شروع جدید سویه لامبدا است که طبق گزارش ها در آستانه ورود به کشور است و این موضوع بسیار و به شدت نگران کننده است.او افزود: ما در پیک موج پنجم هستیم و اگر ورودی مرزها کنترل نشود، کرونای لامبدا به راحتی وارد کشور میشود، در نتیجه شرایط بحرانیتری خواهیم داشت. توکلی گفت: این سویه جدید مرگ و میر زیادی را در بین دوره سنی ۱۰ تا ۲۰ ساله و در واقع بین نوجوانان خواهد داشت.
تاکنون در ۲۹ کشور لامبدا شناسایی و ثبت شده و این نوع واریانت برای اولین بار در پرو مشاهده شد و با بالا ترین مرگ و میرهای کرونایی که ۹۷ درصد مربوط به واریانت لامبداست و لهستان با ثبت ۳۰۷ مرگ کرونایی در روز بعد از کشور پرو رتبه دوم چرخش این واریانت را را به خود اختصاص داده است.سازمان جهانی بهداشت هشدار می دهد، لامبدا شرایط خطرناکی برای کشورها به لحاظ شیوع کرونا رقم زده است، این واریانت خطرناک، سرایتپذیری و قدرتگریز از ایمنی بیشتری دارد و اثرگذاری واکسنها را نشانه گرفته و جهشهای زیادی را درمفاهیم ژنی شامل میشود که میتواند به افزایش قابلیت سرایتپذیری و همچنین افزایش مقاومت آن درمقابل آنتیبادیها منجر شود.به گفته ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، لامبدا هنوز در ایران مشاهده نشده و البته کل دنیا نگران این موضوع هستند. همین مسئله باعث شده بسیاری از متخصصان بیماری های عفونی، اکنون همه تمرکز خود را روی گونه لامبدا قرار دهند.
به باور برخی متخصصان عفونی علائم مبتلایان به کرونا لامبدا با دیگر سویهها مشترک بوده و علائم اصلی شامل تب، سرفه خشک، تنگی نفس، گلودرد، اسهال، ورم ملتحمه، سردرد، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بثورات پوستی یا تغییر رنگ انگشتان دستوپا است.
به نظر میرسد اگر سویه لامبدا بتواند وارد کشور شود، به راحتی میتواند سویه غالب کشور شود بنابراین تنها راه چارهای که برای مقابله با این اتفاق برای ما وجود دارد، افزایش سرعت واکسیناسیون و برقراری مقررات سختگیرانهتری در مرزها و نظارت جدی بر ورود مسافران از کشورهای همسایه است. دکتر علیرضا ناجی متخصص بیماری های عفونی در این زمینه می گوید: جهش در واریانت لامبدا به میزان قابل توجهی سرایت و عفونت زایی این گونه جدید کووید ۱۹ را افزایش داده و این جهش ایمن گریز است، به نظر می رسد واریانت لامبدا می تواند به پاسخ سیستم ایمنی، غلبه کند.وی اظهار می دارد: مطالعات اخیر در مورد واکسنهای فایزر و مدرنا گواه این است که واریانت لامبدا در برابر ایمنی حاصل از این واکسنها مقاومت دو تا سه برابری از خود نشان میدهد.
این متخصص بیماری های عفونی ادامه می دهد: مردم باید جهش های مختلف کرونا بویژه دلتا و لامبدا را جدی بگیرند و پروتکل های بهداشتی را بطور کامل از جمله استفاده از ماسک، شست وشوی مرتب دست ها با آب و صابون یا استفاده از مواد ضدعفونی کننده، پرهیز از تجمعات و دورهمی ها را رعایت کنند حتی در صورت تزریق واکسن نیز باید این موارد را جدی بگیرند زیرا کرونا با جهش های مختلف، رفتارهای متفاوتی را از خود نشان می دهد.
ناجی تاکید می کند: وقوع پیک ششم کرونا با واریانت لامبدا بستگی به شرایط و نحوه کنترل و محدودیتها دارد و خطر فراگیری سویه لامبدا بسیاری جدی و سرعت انتقال آن بالاتر از دلتا است. عباس درستی متخصص بیماریهای عفونی نیز در این زمینه می گوید: سویه جدید ویروس کرونا با نام لامبدا که در برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی دیده شده، احتمال اینکه در آینده به دنبال مراودات جهانی وارد کشور شود، زیاد بوده و به دلیل اینکه قدرت سرایت و قدرت مرگ لامبدا بسیار بالاست. وی می افزاید: باتوجه به اینکه لامبدا، واکسن گریز است، تنها اسلحه ما در مقابله با لامبدا، رعایت دستورالعملی بهداشتی است و امیدواریم مردم با حساسیت بیشتر فاصله اجتماعی را رعایت و از ماسک استفاده کنند.
درستی با تاکید بر اینکه این گونه علاوه بر اینکه کشندهتر از گونه دلتاست، درصد انتقالپذیری بالایی نیز دارد، اظهار می دارد: ضروری است مردم از حضور در تجمعات و دورهمی های خانوادگی خودداری کرده و فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک را جدی بگیرند و به هیچوجه شستن دستها با آب و صابون را فراموش نکنند تا زنجیره انتقال بیماری کرونا قطع شود.
وی می گوید: در هفته آخر مرداد میزان رعایت پروتکل های بهداشتی در کشور مانند دو ماه اخیر به شدت پایین بوده و با اندکی افزایش نسبت به هفته قبل تر، به ۳۹درصد رسیده است و این بی توجهی ها به مسایل بهداشتی، زمینه ابتلا به لامبدا را فراهم می کند.
این پزشک تصریح می کند: فصل سرما به عنوان تهدید مهمی در دوره فراگیری یک بیماری عفونی محسوب شده و رطوبت و سرما همواره شرایط مناسبی برای شیوع بیشتر بیماری های تنفسی محسوب می شود و سرعت انتقال پذیری لامبدا چندین برابر بالاتر از جهش های دیگر کرونا است.هر روز ایجاد تغییر در وضعیت ویروس کووید ۱۹ با واریانت های مختلف مانند آلفا، دلتا، لامبدا و غیره مشاهده میشود، بنابراین پیشبینی میشود در آینده نیز این روند ادامه داشته باشد و سویههای جدید ویروس باقدرتهای متفاوت در انتقال و بیماریزایی به وجود آید.